fbpx
In English »

Hållbar glaskonst som skapas i vacker miljö

I 25 år har de skapat konst i det gamla stenhuset nere vid småbåtshamnen i Östersund. Nilla Eneroth och Ulla Gustafsson som äger Storsjöhyttan är fortfarande lika passionerade inför sitt hantverk.

”Jag gillar att skapa med händerna. Glas är ett makalöst material. Det tål över tusen grader men är samtidigt så skört och ömtåligt. Det är fascinerande”, säger Nilla.

Ulla och Nilla träffades i början av 90-talet på glasskolan i Orrefors. De insåg snabbt att de ville starta något eget. Inte jobba i fabrik, utan skapa precis vad de kände för. Gärna på en plats där de kunde sticka ut, och när de hittade det speciella stenhuset i Östersund var det enkelt att packa väskorna och flytta norrut.

Den första formen som skapades i hyttan var den som idag är deras populäraste, vinglaset ur Jämtlandsservisen. På den tiden var glaset mindre än idag, foten inte lika hög och sigillet, som är hämtat från runstenen på Frösön var nättare. Men lika vackert då som nu.

Storsjöhyttan var tidiga med att jobba i ”studioglashytta”. Det vill säga att du som kund ska kunna titta på när konstnärerna jobbar live i hyttan. Skapandet anpassas inte efter besökarna, utan du kan sex dagar i veckan se hur glaset formas från skärv till färdig produkt i den naturliga processen. Det går också att boka privata prova-på lektioner och företagsanpassade evenemang.

”Det är själva materialet som är passionen. Det är komplicerat att jobba med glas och man måste vara så oerhört fokuserad och närvarande. Det är action i glasblåseri och det gillar jag”, säger Ulla.

Återvinning och att värna om miljön har alltid funnits med i produktionen. Istället för att jobba med grundråvaran av glas, använder de skärv från andra glasbruk. Det innebär att de sparar energi, eftersom smältningen av skärv kräver lägre temperaturer men det innebär också att de själva kan jobba i en renare miljö eftersom skärvet inte avger några smältgaser.

Glasblåseri är precis som många andra konstformer en livsstil snarare än enbart ett jobb. Det kräver stort engagemang och ett driv som går utöver vanliga kontorstider.

”Vi vill ju vara här och när man jobbar så här mycket måste man tycka att det är roligt. Det är tungt, fysiskt krävande och varmt. Men när man väl har börjat vill man inte sluta”, säger Ulla.