fbpx
In English »

Häng med på inkluderande cykling med nätverket She Rides

Hon är cykelentusiasten som cyklar på allt, utom möjligen enhjuling. Året om.
Möt Erika Holmqvist, en sann inspiratör som sedan fem år tillbaka är ansvarig för nätverket She Rides lokalgrupp i Åre Östersund. Här leder hon grupper i både MTB- och landsvägscykling.

Erikas cykelintresse började när hon skulle göra Tjejklassikern 2014. Där ingick tio mil landsvägscykling. Hon köpte en cykel, tränade inför loppet och tyckte det var roligt. Samma höst testade hon MTB och upptäckte även den grenen. Sedan dess har hon varit fast i cyklingen. Precis som hon fastnade för Jämtland.

– Jag kommer ursprungligen från Lycksele i Västerbotten och flyttade sedan från Umeå till Östersund 2005 för att bo här i ett år. Men jag blev kär i staden och närheten till fjällen, och stannade kvar.

Nordens största cykel-community
Nätverket She Rides firar 10-årsjubileum i år. Det startades av Jessica Clarén som är en vän till Erika sedan länge. Hon hade visionen att göra sporten mer jämställd och idén om en community som är öppen för alla, där tjejer ska kunna cykla i ett sammanhang och ta mer plats på samma villkor. 2018 bildades även cykelklubben som är ansluten till Svenska Cykelförbundet. Erika sitter i styrelsen som suppleant.

– Nätverket finns på olika orter i hela landet och erbjuder cykling på MTB, Enduro och landsväg. Stockholm är störst, därefter kommer vår grupp i Åre Östersund. She Rides är Nordens största cykel-community som nås via Facebook. Alla grupper har även en egen sida. Här kan du få tips och råd om cykling, dela olika event och det finns även en köp- och säljdel för cyklar och utrustning.

Varför följa med på en tur med She Rides?
Erika berättar att många som säger att det är jobbigt att cykla i grupp tycker att det går bra med dem.

– Vi har fokus på att alla ska ha kul, att utmanas utan att vara rädd. Vi har ett positivt grupptryck. Det är ofta två ledare med så vi kan dela upp oss och anpassa efter deltagarnas nivå. Därför kan både mer erfarna som vill ha lite högre tempo på klurigare vägar och nybörjare ha lika roligt.

Det fina med cykling som intresse är att kunna välja själv. För Erika handlar det framför allt om att komma ut i skogen eller att susa fram på landsvägen, att rensa tankarna.

– Det är sjukt bra träning och utifrån dagsformen väljer jag nivå; att myscykla och bara trampa på för insupa frisk luft eller köra hur fort som helst. Jag kan cykla ensam eller i grupp, slänga ut en fråga om någon vill följa med eller haka på några andra som ska ut.

Stigcykling i Brunflos skogar
Under Östersund Cykelfest kommer She Rides bland annat att anordna MTB stigcykling i Brunflos skogar, med utgångspunkt från Brunflo Bike Park måndag och onsdag kl. 18.00.

– Vi cyklar på finfina stigar med en och annan backe. Brunflo Bike Park har sina aktiviteter samtidigt och här finns både toalett och cykeltvätt, vilket kan vara bra efter en skogstur.

Här hittar du all information om Östersund Cykelfest 25 juni – 2 juli