In English »

Ingen sommar utan glass!

När solen värmer från klarblå himmel och sandalerna är på – då är det glasstider. Då är det hög tid att slå av på takten, slå på semesterläge, glida runt på stan och svalka sig på något av Östersunds glassigaste ställen. För öppettider, se respektive hemsida eller Facebooksida.

Majas café & glassbar

På Östersunds nya glasskafé finns glass och milkshakes i alla tänkbara former. Här säljs både Sia-glass och italiensk gelato från Renates konditori i Krokom. Välj mellan de drygt 30 olika smakerna och toppa med vad du vill; sås, godis, maränger eller kanske kladdkaka. På glassmenyn finns kreationer som Popcorndream, Bananasplit, Marängsviss och Cassiopeja som är både salt, söt och sur. Dessutom kan du beställa kaffedrinkar med glass, ”Cola float” med läsk, isbitar och glass – och freakshakes, som är milkshakes med extra allt.

facebook.com/majascog

Norra station café & rosteri

Norra station café & rosteri ligger på en av Östersunds vackra innergårdar, med ingång från gågatan eller från Hamngatan. Här gör de sin egen populära mjukglass som går att avnjuta naturell eller i någon av de tre smakkombinationerna Grande Combo. Välj mellan hemkokad kolasås med mandelspån, älgörtssirap med lingon och mynta eller hemgjord chokladsås med Valrhona-choklad och maräng. På lördagar har de dessutom en specialare; Baconglassen med krispigt bacon från Slaktar’n och hemgjord kolasås. Hur häftigt låter inte det!

norrastationcafe.se

Stocke Titt Café

Vill man äta glass med bästa tänkbara utsikt över Storsjön och fjällvärlden är hembygdsgården Stocke Titt på Frösön ett självklart val. Här kan du sitta ner en stund eller strosa omkring i en fantastiskt vacker miljö. För att se ännu längre – ta med glassen upp i utkikstornet.

facebook.com/cafestocketitt

Badhusparken Café

En varm sommardag är Badhusparken the place to be. Här i hjärtat av stan kan du sitta länge och spana på båtarna, fåglarna och människorna som strosar omkring. Glid in på Badhusparken café och välj en riktigt stor mjukglass eller några smaksatta kulor med strössel eller sås.

facebook.com/badhusparkencafe

Wedemarks Konditori & Bageri

På det anrika kaféet Wedemarks gör de egen krämig, italiensk gelato. De har klassiker som jordgubbe, vanilj och choklad men experimenterar också med egna smaker. Personalens egna favoriter är whiskeyglassen och ananasglassen. De har också veganglass och sorbeter, så att precis alla ska kunna njuta av en riktigt glassig sommar.

wedemarks.se

Hamngatan 12 café & bistro

På en av stans nyöppnade innergårdar ligger Hamngatan 12 café & bistro där du kan köpa den prisbelönta gelaton från Glassbaren i Bräcke. Glassen görs på ekologisk mjölk och grädde och finns i helt underbara smaker. Strosa in på gården, slå dig ner i solen och njut av glass när den är som bäst.

hamngatan12.se

Glassutflykter längre bort

Glassbaren i Bräcke

Mitt på huvudgatan i Bräcke, i ett vackert gammalt trähus, ligger Glassbaren. Här tillverkar de sin egen prisade italienska Gelato gjord på ekologisk mjölk och grädde – och 2019 vann de första pris i glass-SM! Att kliva in här är som komma hem till en äldre vän eller släkting. Du kan välja mellan att sitta i ”köket” eller ”salen” och båda rummen är fyllda med möbler och prylar som för tankarna till barndomens fika hos mormor. Beställ din egen favoritsmak i kassan, sjunk ner i en soffa och bara njut…

Facebook: sök efter Glassbaren i Bräcke så dyker de upp

Kossans Kafé och gårdsmejeri
I Hoverberg vid Svenstavik, 6 mil söder om Östersund, ligger Kossans Kafé och gårdsmejeri. Här har ett par bönder gått samman och bestämt sig för att göra glass på den egna mjölken. Irish cream, cola-citron, jordgubbe, choklad och körsbär är några av smakerna. Om du inte har vägarna förbi Hoverberg kan du beställa Kossans glass via REKO-ring Östersund. Sök upp Reko-ring Östersund på Facebook och boka din glassleverans på nästa utlämningstillfälle.

facebook.com/kossanab

Ett kyligt tips: Glass i termos!

Glass är något av det bästa som finns, speciellt en riktigt varm sommardag. Men vad gör man om man vill njuta av glassen efter en skön löprunda eller på en familjeutflykt och det inte finns någon glasskiosk i närheten? Lösningen på problemet: Glass i mattermos! Skopa glassen direkt ur paketet och ner i en mattermos, packa väskan och ge dig ut. När det sedan är dags för fika är det bara att korka upp och njuta. Glassen har då fått en perfekt krämig konsistens och fikapausen når nya nivåer!