Meny

Jul i Östersund

Östersund bjuder på massor av julstämning med traditionella julmarknader, julkonserter & julshower. Doften av glögg, värme från brinnande eldkorgar och julbord, julshopping & utställningar från början av december ända in i januari.

Julens konserter

När snöflingorna börjar falla och det blir härligt vintervitt finns möjligheten att njuta av en hel del julkonserter fyllda med julkänslor. Julkonserten Änglaljus, en julotta på vaken tid bjuder på riktig julstämning med John Kluge, Linda Lampenius & Py Bäckman. Andra som står på scenen i jul är Christmas Night, Anna-Lottas jul och The Refreshments och i stadens vackra kyrkor bjuder Cantilenakören, kören Decibel och Frösö Gospel på konsert med varm stämning.

Jul på Jamtli

På Jamtli Sveriges Julmuseum börjar julen 30 november med Julmuseum som bjuder på fullt med julaktiviteter så som julkortsutställning, julbord, adventskalender, levande julkrubba, gammeldags pepparkaksbak, föreläsning om jultraditioner, julmarknad, julpyssel, luciafirande, besök hos Tomten i Lillhärdalsgården och mycket mer.

Julmarknader

Julmarknad på Jamtli är något alldeles speciellt – tillåt dig strosa runt i timtal och njut av julstämningen bland 100-tals hantverkare i en miljö från förr. Här kan du passa på att köpa julklappar och goda delikatesser till julbordet. Ta en tur med häst & släde och njut av dofterna av glögg & pepparkakor. Gå in i Näsgården, anno 1895, och besök husmor där pigorna julstökar på gammalt vis för att sen gå vidare till bakstugan där det bakas tunnbröd i stenugnen. Ett besök hos Jamtli-Tomten som bor i Lillhärdalsgården är förstås ett måste, här kan barnen lämna in sin önskelista till Tomten och Tomtemor bjuder barnen på varm saft.

Foto: Jamtli Erik Westberg

Här hittar du fler julmarknader i Östersund.

Njut av julens smaker

Restaurang Hov dukar upp traditionell julmat med hemlagade svenska klassiker och jämtländska specialiteter, delikata sillinläggningar och spännande gröna tillbehör. Stora julbordet har ett större utbud och avslutas i ett rum fyllt med kakor, efterrätter och julgodis!

Best Western Gamla Teatern dukar upp med julbord och show med Patriks Combo. På Frösö Park kan du njuta av ett klassiskt julbord i magisk miljö, där Showtrion “Ladies Club”  står på scenen och nere vid Östersunds hamn underhåller Ständut Blakk och Lars Vegas Trio på Marité.

Från den 15 november kör M/S Thomée julbordskryssning, båten står belyst i hamnen och varm glögg serveras vid ombordstigningen. Njut av julmusik och ett smakrikt julbord med härliga lokala smaker ombord på ett varmt och skönt fartyg med anor från 1875.

Andra som serverar julbord är Republiken bar & kök, Kitchen & Table, Arctura och Tivars Gårdsmejeri

Vill du börja morgonen med en mysig Julfrukost – boka plats på Jazzköket,  Hamngatan 12, Norra Station

Den 15 december presenterar Skördefest Julöppet och länets matproducenter öppnar upp sina gårdsbutiker & popup-butiker för att alla ska kunna handla lokal mat till julfesten. Allt för att du ska få en riktigt God jul!

Guidad Julvandring

Varför firar vi jul och vem är egentligen tomten? Hur gick det till när Jenny Nyström började teckna jultomtar och varför doppade man i grytan? Under söndagarna i december kan du följa med på en vintrig julvandring med en av våra guider. 1.5 h promenad genom Östersunds gator och gränder som erbjuder en blandning av historia och svenska jultraditioner förr och nu. Biljetter finns att boka hos Visit Östersund. För mer info & bokning se här.

Julshopping

Gör din julshopping i stadskärnan – här kantas gränderna i city av små mysiga butiker och längs gågatan hittar du butikskedjorna och galleriorna. När du behöver pausa i shoppingen är det nära till en god fika på något av caféerna eller varför inte slå dig ner på en av stans pubar och restauranger.