fbpx
In English »
  • Museeum Östersund Geocenter

Locknekratern Meteoritcenter

För 458 miljoner år sedan slog den världsunika tvillingmeteoriten ner. Då låg Storsjöbygden 500 m under havets yta. Större delen av meteoriten slog ner där Locknesjön idag ligger.

De senaste forskningsrönen visar att meteoriten är en så kallad binär eller tvilling som det också kallas. Den mindre delen av meteoriten slog ned exakt samtidigt vid Målingen strax öster om Hackås nära sjön Näkten. Nedslagen är de enda bevisade tvillingmeteoriterna på hela planeten.

Meteoriterna kom med en hastighet av 54.000 km/h och vägde tillsammans över 300 miljoner ton.

Nedslaget var enormt och en vattenmängd motsvarande tre gånger Storsjöns volym slungades bort. När vattnet störtade tillbaka i kratrarna bildades en kilometerhög tsunami. Vattnet förde med sig enorma mängder med grus och sand som sedan stelnade till unika bergarter, som endast finns i trakten. I naturen finner du tydliga spår av nedslaget. Locknekratern är en världsunik studieplats som lockar forskare från hela världen.
Sedan 2006 finns därför museet LockneKratern i Ångsta, väl värt ett besök.

Ta även en titt på övervåningen och utställningen Ögonfröjd. Jämtlands läns amatörgeologiska sällskap presenterar en stor stensamling med mineraler, bergarter och Sveriges samtliga landskapsstenar. Även fyndlådor med innehåll från många kända mineralplatser finns att beskåda samt montrar med mycket vackra stuffer och kristallformer.

Öppettider sommaren 2023: 20 juni–20 augusti, tisdag–söndag 11.00–16.00  (23/6 stängt)

Entré: Vuxen 120 kr, 65+ & studerande 80 kr, barn under 12 år gratis

 

 

 

Faciliteter:

  • Upplevelseanläggning
  • Museum
  • Kafé
  • Tar emot Swish och kort

Avstånd:

Östersund Centrum: 25 km
Åre Östersund Airport: 30 km
Östersund Centralstation: 24 km

Kontakt:

Ångstavägen 71, Tandsbyn
Tel. bokning: +46 70-485 20 20
Hemsida: locknekratern.se