fbpx
In English »

Möt Mathias Fredriksson

”Det är helt klart vårvintern. Har man någon gång upplevt den femte årstiden är det svårt att se något som är bättre.” Det är ingen tvekan om vad som är det bästa med att bo i Jämtland när vi frågar Mathias Fredriksson.

Före detta elitskidåkaren berättar att han egentligen är en sommarmänniska som gillar sol och värme mer än snö och tillbringar delar av somrarna på Gotland, men ändå valde att bosätta sig i Östersund i mitten av 90-talet.

”Jag flyttade hit för att satsa på skidåkningen. Vi var pionjärer på den tiden. Idag är det mer regel än undantag att elitåkarna bor här, men då var det väldigt ovanligt. Och det har varit en fantastisk resa att vara med och se hur hela skidkulturen med Vintersportcentrum har utvecklas.”

Flytten visade sig vara lyckad och efter 20 år i landslaget bor Mathias, frun Emma-Helena och de tre sönerna fortfarande kvar i Östersund. Skidåkningen är en stor del av livet men fokuset ett annat. Idag handlar det om att locka fler åkare till staden och visa att både turister, elitåkare och motionärer är välkomna i spåren.

”Även om du kanske då och då blir omåkt av en landslagsåkare, vilket i sig kan vara lite häftigt, är spåren öppna för alla. Det budskapet jobbar vi mycket med att föra ut.”

Genom bland annat projektet Ski region som är ett interreg projekt mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim handlar en del av jobbet om att stärka och utveckla träningsturismen.

”Att kunna åka skidor från november och som i år hela vägen in i maj är unikt och det vill vi att fler ska få upp ögonen för. Vi är väldigt duktiga på arrangemang men kan bli bättre på att få hit motionärer. Vi har tillräckligt breda och många spår för att alla ska få plats.”

Mathias och familjen bor mitt i stan. Fördelarna som han beskriver det är att det är gångavstånd till det mesta. Stadskärnan är mysig och badhusparken med vattnet gör det hela lite speciellt. Sen gillar han Arenabyn och berättar att han är där nästan varje dag. Både för att stötta barnen i deras idrottande men också för att det är en så härlig stämning.

”Det är fantastiskt att allt är samlat på ett ställe. Det går att skapa många olika typer av samarbeten på det sättet. Byn är ju aktiv året om och det är fullt ös med alltifrån rullskidåkning, gymnastik och numera också off-ice träning. Det vi behöver jobba mer på är att utveckla kulturen för de som verkligen vill satsa på sin idrott. Att göra det mer accepterat att sticka ut lite och våga ta för sig. Det ska vara så lagom här, det vill jag ändra på.”