In English »
  • Jamtli Museeum

Nationalmuseum Jamtli

Nationalmuseum Jamtli - satellitverksamheten till Nationalmuseum i Stockholm

Nationalmuseum Jamtli är tillfälligt stängt 17 december 2020 – 6 januari 2021

 

Utställning 18 juni 2020–11 april 2021

1700-tal – Sverige och Europa

Den nya utställningen, som öppnar på Nationalmuseum Jamtli den 18 juni, handlar om relationerna mellan Sverige och Europa under 1700-talet inom bildkonst och konsthantverk. Den tar dig med genom ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hänger nära samman med politik och diplomati.

Bekanta er med nya idéer och konstnärer som kom från Frankrike till Sverige för att delta i bygget av det nya kungliga slottet i Stockholm i början av seklet. Titta närmare på den direkta påverkan som Gustav III hade på kulturen under senare delen av århundradet.

Samtidigt som fransmännen kom till Sverige reste svenskarna ut i Europa. Flera konstnärer gjorde karriärer som hovmålare. Utöver konstnärliga talanger bidrog social begåvning och sinne för affärer till positioner i samhällets toppskikt. Den klarast lysande stjärnan var Alexander Roslin, som efter bara drygt ett år i Paris (1753) valdes in som ledamot i den franska konstakademien. På hemmafronten skildrade konstnären Pehr Hilleström vardagliga scener från såväl bruksmiljöer som kök och salonger.

Utställningen tar upp teman som krig, diplomati, handel, vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser. Vi möter konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffman, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda.

Ca 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst visas: porträtt, landskaps- och stillebenmåleri, vardagliga interiörbilder, men även teckningar, unika skisser och ritningar, som aldrig tidigare ställts ut. Dessutom ingår porslin och fajans, guldsmide samt möbler och andra konsthantverksföremål.

Passa också på att kliva in i konstateljén och låt dig inspireras av utställningen du just sett, låt kreativiteten flöda och skapa nytt.

 

 

Faciliteter:

  • Nationalmuseum
  • Konstateljé

Avstånd:

Östersund Centrum: 1,5 km
Åre Östersund Airport: 11 km
Östersund Centralstation: 2,5 km

Kontakt:

Museiplan 1, Östersund
Tel. bokning: +46 63-15 01 00