fbpx
In English »

Vinterbada

Människor har vinterbadat i alla tider men nu har ett dopp i en frusen sjö blivit något av det trendigaste man kan göra. Följ med Elinor Jakobsson när hon badar i Fillstabäcken.

Det sägs att kan man kontrollera sitt sinne kan man också kontrollera sin kropp. Och det är precis det som kallbad handlar om. Att bestämma sig, fokusera och sedan kliva ner i det 2-3 gradiga vattnet oavsett vad kroppen säger.

Elinor Jakobsson har alltid älskat att bada och det senaste året har vinterbad blivit en ny passion.

”Badsäsongen i Jämtland är ganska kort, så om jag bara skulle bada på sommaren blir det inte många dopp. Vinterbad är fantastiskt, det ger sinnesro samtidigt som det är väldigt lekfullt”, säger hon.

Gladare, friskare &  piggare

Kallbad sägs kunna göra oss gladare, friskare och piggare. Det är bra för kreativiteten och ger gott självförtroende. Det som händer i kroppen är egentligen en chockreaktion. När man går ned i vattnet dras blodkärlen samman, pulsen ökar och blodtrycket stiger. Stressreaktionen ger en endorfinkick, vilket är förklaringen till att vinterbadare ofta är lyriska efteråt.

Elinor brukar förbereda sig noga innan ett bad. Hon klär sig i flera lager och tänker igenom vad som är smidigt att ta av sig. Hon kokar te och tar med i en termos, fyller en flaska med varmt vatten att värma sig med efter badet och den här gången tar hon även med sig en vetevärmare för hålla händerna varma.

”Men det är den mentala inställningen som är viktigast. Man måste bestämma sig och sedan tänka att det kommer gå bra. Just vid det här doppet i Fillstabäcken var det omkring 2-3 grader i vattnet och -23 grader i luften men det handlar egentligen mer om en känsla i kroppen än om hur kallt det faktiskt är”, säger hon.

Platser att bada på

För den badsugna finns många ställen att välja på. Är du beredd att själv såga upp ett hål är möjligheterna förstås oändliga. Elinor tipsar om Kungsgårdsviken, och Minnesgärdet.
I Surfbukten finns en vak som underhålls hela vintern. Håll utkik på facebookgruppen Vinterbad Östersund för dagsaktuell information. Det finns också en vak vid båtvarvet på Frösön som hålls öppen och både vinterbad, bastu och badtunna i Vinterparken.

Visste du att det även finns långtgående planer på att bygga ett kallbadhus i Östersund? Tanken är att badhuset ska vara 280 kvadratmeter stort och ligga vid ön på gångbron mellan Frösön och badhusparken. Strax innan jul gav politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden grönt ljus för fortsatta planer av badhuset.

Tänk på det här när du badar

Bada aldrig ensam
Ta med något varmt att dricka efteråt
Ta med badskor eller sandaler och vantar som du kan ha på dig när du badar
Ta med varma kläder som är lätta att ta på
Rådfråga din läkare om du har högt blodtryck eller andra medicinska problem

 

Mer att läsa och ett reportage om vinterbad från hela länet finns här!

  • Foto: Daniel Penot

  • Foto: Daniel Penot

  • Vinterbad Fillstabäcken

  • Vinterbad i tunna