fbpx
In English »

Teater & Show

Herrarna satte oss hit

Augustprisade boken Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba blir teater. För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. På samiska föds ett nytt ord; Bággojohtin. Myndigheterna kallar lösningen för dislokation. Det här blir inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Föreställningen bygger på boken Herrarna satte oss hit som är skriven av Elin Anna Labba. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem av svenska staten. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs söndertrasade historia. Vi berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Genom berättelser, foton, brev och jojktexter, framträder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Denna föreställning är en konstnärlig upplevelse som innehåller viktiga frågor om språk, identitet och tillhörighet. Det är ett mycket visuellt och sceniskt verk som genom musik, koreografi och livsöden är i ständig rörelse.

Det är en berättelse som saknas varje gång man diskuterar rasism i Sverige.

En samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Uppsala Stadsteater.

INFÖR DITT BESÖK

Spelplats: Scenkonstverkstan, Odenskogsvägen 42 D, Östersund.

Pris: ord. 250 kr, pens/stud 200 kr

Biljetter via Tickster.com

Arrangeras av Gaaltije - Saemien museume i samarbete med Riksteatern Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun och Estrad Norr.

Gå tillbaka

Fakta:

Scenkonstverkstan - Estrad Norr
30 april 2024
18:45
Telefon: Ring oss
Arrangör: Stiftelsen Gaaltije, Östersunds kommun – Staaren tjïelte, Riksteatern Jämtland Härjedalen, Estrad Norr

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

02 juli - 13 juli 2024
29 juni - 07 juli 2024
14 juni - 16 juni 2024
Visa alla evenemang »